ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

anergia-stop-new-2-799x1024

Χαιρετίζουμε όλους τους συναδέλφους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Ενεργών Ανέργων και συμμετείχαν στη παράσταση διαμαρτυρίας στις 21/12 στο υπουργείο εργασίας. Τριμελής αντιπροσωπεία των ανέργων συναντήθηκαν με την κ. Καββαθά, διευθύντρια του γραφείου της υπουργού εργασίας, και την κ. Κακουλίδου, σύμβουλο της υπουργού. Στη σύντομη συνάντηση, από τους ανέργους πέραν του βασικού θέματος που ήταν η συνέχιση της δωρεάν μετακίνησης με τα ΜΜΜ, τέθηκαν άλλα δύο ζητήματα που αφορούσαν την επιδότηση μας (μόλις 1 στους 10 λαμβάνει επίδομα ανεργίας) και την έντονη ανησυχία σχετικά με την πρόσφατη απαράδεκτη απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ για την εφαρμογή ποινολογίου σε όσους ανέργους δεν συμμορφώνονται!!! (διαβάστε εδώ σχετικό δημοσίευμα).

Για το θέμα της δωρεάν μετακίνησης που βρίσκεται στον αέρα λόγω της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, θέσαμε την αδιαπραγμάτευτη θέση μας πως σε αυτές τις συνθήκες είναι εξωφρενικό να ζητούν από ανέργους να πληρώσουν εισιτήριο για την μετακίνηση τους όταν δεν έχουν κανέναν εισόδημα και πως πρέπει να δοθούν άμεσα διευκρινήσεις ώστε να συνεχιστεί η δωρεάν μετακίνηση που ισχύει από το καλοκαίρι του 2015. Η πλευρά του υπουργείου μας δήλωσε κατηγορηματικά πως το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από τον Απρίλιο του 2017 (κι όχι με την έναρξη του έτους όπως ήταν προγραμματισμένο) και πως υπάρχει πρόβλεψη για την έκδοση δωρεάν καρτών για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι άνεργοι. Μας ενημέρωσαν, επίσης, πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση και συνεργασία των υπουργείων εργασίας και μεταφορών και θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Όσον αφορά το θέμα της απόφασης του ΔΣ του ΟΑΕΔ δηλώσαμε στη διευθύντρια του γραφείου της κ. υπουργού πως είναι εξοργιστική, αντιτίθεται στον ρόλο του ΟΑΕΔ που θα έπρεπε να είναι η προστασία και όχι η τιμωρία των ανέργων, ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να τιμωρηθεί κάποιος άνεργος για τον οποιονδήποτε λόγο, ότι αν υιοθετήσουν τέτοια απόφαση μας οδηγούν εκ των πραγμάτων στα άκρα, και η ηγεσία του υπουργείου εργασίας θα είναι απολύτως υπεύθυνη για ότι επακολουθήσει. Η κ. Καββαθά μας τόνισε ότι οι αποφάσεις του ΟΑΕΔ είναι γνωμοδοτικού – συμβουλευτικού χαρακτήρα (πράγμα εκ των προτέρων γνωστό) αλλά επιπλέον τόνισε πως εκφράζουν τις θέσεις του ΟΑΕΔ και δεν βρίσκουν σύμφωνη την ηγεσία του υπουργείου. Μας δήλωσε πως έχουν λάβει γνώση για τα επίμαχα σημεία της απόφασης, δεν θα προχωρήσουν στην έγκριση της και σε επόμενη συνάντηση με τη διοικήτρια του ΟΑΕΔ (κ. Καραμεσίνη) θα διευθετηθεί το ζήτημα.

Σχετικά με το θέμα της επιδότησης των ανέργων, δεν λάβαμε συγκεκριμένες απαντήσεις πέραν των γνωστών γενικοτήτων για τα σφιχτά δημοσιονομικά της χώρας, την λιτότητα, την κρίση κλπ κλπ. Τονίσαμε πως είναι ζωτικής σημασίας θέμα και αφορά την επιβίωση 1 εκ. ανθρώπων να έχουν έστω κάποιο βοήθημα ακόμα και ενόψει των γιορτών για να μπορέσουν κάπως να ανακουφιστούν. Και πάλι όμως οι απαντήσεις ήταν φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, κατανόηση «δήθεν» της σκληρής πραγματικότητας που ζούμε και παραινέσεις για υπομονή και κουράγιο. «Κούφια» λόγια πλέον, αφού τα ακούμε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά χωρίς να αλλάζουν έστω και στο ελάχιστο οι συνθήκες ζωής μας.

Παρά τις θετικές απαντήσεις και τις δεσμεύσεις των κυβερνώντων στο θέμα της μετακίνησης και της απόφασης του ΟΑΕΔ, η εμπειρία μας διδάσκει πως τίποτα δεν σου χαρίζεται, αν δεν αγωνιστείς, αν δεν παλέψεις γι’ αυτό. Σε κάθε περίπτωση καλούμε όλους τους συναδέλφους να βρίσκονται σε ετοιμότητα και σε εγρήγορση ώστε όποτε χρειαστεί να βροντοφωνάξουμε: ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ – ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

Οι Ενεργοί Άνεργοι συνεχίζουμε σταθερά και αταλάντευτα την πάλη για τα δικαιώματα των ανέργων, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για μαζικό κίνημα κατά της ανεργίας, για να πάρουν οι άνεργοι την υπόθεση στα χέρια τους. Καλούμε όλους τους ανέργους να έρθουν σε επαφή μαζί μας, να οργανωθούν σε επιτροπές στην γειτονιά τους, να διεκδικήσουν τη ζωή και το μέλλον τους.

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΜΕ ΤΑ ΜΜΜ

ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΝΑ ΜΕΤΡΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΑΝΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ

Ενεργοί Άνεργοι 22/12/2016

 

3 responses to “ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ”

  1. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ says :

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ.ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ .
    ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΑΙΣΧΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΜΟΙΑ ΤΗΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΑΓΩΝΑΔ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

Σχολιάστε