Λεφτά και δικαιώματα για όλους τους ανέργους ΤΩΡΑ!

Παρόλο που κάθε χρόνος ευχόμαστε να είναι αρχή για καλύτερες μέρες, τα νέα όσον αφορά την ανεργία φέτος προβλέπονται για άλλη μια φορά…δυσοίωνα μιας και το 2016 έρχεται νέα δραστική περικοπή στα κονδύλια για τους ανέργους. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης», κουτσουρεύεται κι άλλο η κρατική χρηματοδότηση και μειώνονται κατά 16,3% τα ποσά που κατευθύνονται προς τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους!
Την ώρα που τουλάχιστον ένας στους τέσσερις εργαζόμενους δε μπορεί να βρει δουλειά, ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2016 δείχνει ξεκάθαρα νέα δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον Οργανισμό, αλλά και παραπέρα περικοπή των κονδυλίων για τους ανέργους.
Συγκεκριμένα, η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 32,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή από τα 750 στα 505 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, τα επιδόματα ανεργίας περιορίζονται στα 830 εκατ. ευρώ από 992 εκατ. Έχουμε δηλαδή μείωση κατά 16,3% των ποσών που κατευθύνονται προς τους ανέργους, οι μισοί από τους οποίους είναι χωρίς δουλειά για περισσότερους από 12 μήνες («μακροχρόνια άνεργοι»).
Όσον αφορά το επίδομα ανεργίας, αφενός λιγοστεύουν αυτοί που το δικαιούνται και συγκεκριμένα μόνο ένα 12% από τους εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα του ΟΑΕΔ ενώ πολλοί είναι και οι άνεργοι που επιδοτούνται μόλις για 5 μήνες αφού υπάρχουν διατάξεις που περιορίζουν τη δυνατότητα για πλήρη επιδότηση.
Τα κονδύλια που προορίζονται για τους ανέργους μειώθηκαν από το 62,8% του συνόλου των δαπανών του Οργανισμού το 2012 (1,737 δισ. ευρώ) στο 35,8% για το επόμενο έτος (830 εκατ. ευρώ). Τώρα, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. οι περικοπές σε σχέση με το 2012 φτάνουν το 52,2% ή τα 907 εκατ. ευρώ, όταν η ανεργία εκείνη τη χρονιά ήταν και τρεις μονάδες χαμηλότερα απ’ ό,τι σήμερα (22,6%).
Την ίδια ώρα, αντί να μειώνεται ο χρόνος εργασίας και να προκηρύσσονται νέες θέσεις μόνιμης, σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, η κυβέρνηση προτάσσει σαν δήθεν λύση για τη μείωση της ανεργίας τα κακοπληρωμένα πεντάμηνα προγράμματα ανακύκλωσης της φτώχειας, τα οποία μετά τη λήξη τους δεν προβλέπουν σταθερή επιδότηση, δεν προσφέρουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αντιμετωπίζουν τους ανέργους ως «ωφελούμενους» και όχι ως εργαζόμενους. Μέσω αυτών των προγραμμάτων, ο ΟΑΕΔ αποτελεί τον επίσημο κρατικό φορέα που χτυπά το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία, με σταθερό προσανατολισμό στη φτηνή εργασία για τα αφεντικά..
Ταυτόχρονα όμως, εκτός από την άθλια κατάσταση στην οποία έχουν φέρει τους ήδη άνεργους και άνεργες, συνεχίζει να σημειώνεται αύξηση στον -ήδη τεράστιο-αριθμό των ανέργων! Μόνο για το Νοέμβρη που μας πέρασε, ο αριθμός των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού οι άνεργοι αυξήθηκαν το συγκεκριμένο μήνα κατά 68.745 σε σχέση με τον Οκτώβρη. Οι άνεργοι που έχουν καταγραφεί ως «αναζητούντες εργασία»είναι 844.308 άτομα ενώ περισσότεροι από τους μισούς είναι άνεργοι για πάνω από ένα χρόνο. Η πλειοψηφία των ανέργων μάλιστα είναι γυναίκες ενώ τα άτομα ηλικίας 30-44 αφορούν το 40,12% του συνόλου.

Συνεχίζεται λοιπόν η μείωση των θέσεων εργασίας όπως δείχνουν πρόσφατα στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, το Νοέμβρη συνεχίστηκε η τάση που εκδηλώθηκε από τον προηγούμενο Ιούλη να χάνονται περισσότερες θέσεις μισθωτής εργασίας απ’ αυτές που δημιουργούνται. Συγκεκριμένα, οι θέσεις που χάθηκαν τον περασμένο Νοέμβρη ανέρχονται σε 24.674 (141.709 προσλήψεις – 166.383 απολύσεις) ενώ συνολικά στο πεντάμηνο Ιούλη – Νοέμβρη καταγράφεται αρνητικό ισοζύγιο στις ροές απασχόλησης κατά 111.294 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, συνεχίζεται η τάση επέκτασης των ελαστικών μορφών απασχόλησης αντί της πλήρους. Έτσι, και το μήνα Νοέμβρη, μόνο το 44,64% των θέσεων εργασίας ήταν πλήρους απασχόλησης. Το υπόλοιπο 53,36% των νέων θέσεων ήταν επί της ουσίας θέσεις υποαπασχόλησης (37,35% μερικής απασχόλησης και 18,01% εκ περιτροπής εργασία).

Όλα δείχνουν ότι αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να σταματήσει αν εμείς οι ίδιοι δεν την σταματήσουμε!

Γι’αυτό λοιπόν μόνο αν όλοι εμείς οι άνεργες και άνεργοι οργανωθούμε και παλέψουμε για τα δικαιώματά μας υπάρχει προοπτική!

Για να δοθεί τελικά η ουσιαστική λύση με την πραγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στη σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς συνθήκες και μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες μας.

Τόσο κοινότυπο μα τόσο πραγματικά αναγκαίο!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: