ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα 25/8, αντιπροσωπεία των ενεργών ανέργων συμμετείχε σε σύσκεψη στη βουλή μαζί με άλλες συλλογικότητες, σωματεία και ομοσπονδίες εργαζομένων και συνταξιούχων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Σύσκεψη στην οποία προσκληθήκαμε από τη «Λαϊκή Ενότητα» λόγω της διερευνητικής εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης που έλαβε ο επικεφαλής της, Παναγιώτης Λαφαζάνης, από τον πρόεδρο της δημοκρατίας. Η σύσκεψη αφορούσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι καθώς επίσης και τα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των συλλογικοτήτων τους.

Από τη μεριά μας τονίσαμε την ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν τα 1,2 εκατομμύρια των ανέργων εξαιτίας των 5 χρόνων εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις. Μια πραγματικότητα που αναμένεται να επιδεινωθεί ραγδαία την επόμενη περίοδο με τον ερχομό του τρίτου μνημονίου, επομένως καθίσταται πλέον απαραίτητη η ανάγκη προστασίας των ανέργων με συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης (επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, φοροαπαλλαγές, προσμέτρηση του χρόνου ανεργίας στα συντάξιμα έτη κλπ), αλλά και η ικανοποίηση του βασικού αιτήματος μας που είναι το δικαίωμα στη δουλειά μέσω της δημιουργίας μόνιμων και σταθερών θέσεων εργασίας.

Καταθέσαμε το συμπέρασμα που έχουμε βγάλει από τον αγώνα και την πάλη μας τα τελευταία χρόνια μέσα από τις κινητοποιήσεις και τις μαζικές παραστάσεις μας στην εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου εργασίας. Ότι δηλαδή τα όποια μέτρα ανακούφισης των ανέργων δεν είναι θέμα μιας κάποιας τεχνικής συζήτησης, όπως μας παρουσίαζαν οι τελευταίες τρεις κυβερνήσεις, αλλά είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Για παράδειγμα στο θέμα της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων με τα ΜΜΜ και ενώ οι υπουργοί δεσμεύονταν ότι καταλαβαίνουν το πρόβλημα και προσπαθούν να το λύσουν ποτέ δε βρισκόταν λύση λόγω μελετών που έπρεπε να γίνουν για το κόστος, λόγω των χρημάτων που δεν υπάρχουν κα. Παρόλα αυτά λίγο πριν το δημοψήφισμα και εν μέσω capital controls ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση η δωρεάν επιβίβαση των ανέργων στα ΜΜΜ με απλή επίδειξη της κάρτας ανεργίας, κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα και αποδεικνύει του λόγου το αληθές για την πολιτική βούληση που αναφέραμε.

Τέλος, θέσαμε υπόψη των φορέων αλλά και των εκπροσώπων της «Λαϊκής Ενότητας» πως η προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων των ανέργων προϋποθέτει την οργάνωση, την κινητοποίηση, τον αγώνα των ίδιων των ανέργων αλλά και την πάλη ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, του κεφαλαίου. Η αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων όλων των συναδέλφων μας φέρνει εκ των πραγμάτων σε τροχιά ρήξης και σύγκρουσης με τη λιτότητα, με το ευρώ, με το χρέος, με την ΕΕ.

Όπως και να χει ο αγώνας συνεχίζεται για μια κοινωνία που η λέξη ανεργία δεν θα υπάρχει σε κανένα λεξικό.

Αθήνα, 25/8/2015

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: