ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ απλήρωτων voucher-άδων για την κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας 9/6/2015

 

Την Τρίτη 9/6 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Σύσκεψης απλήρωτων Voucher-αδων & συλλογικοτήτων εργαζομένων/ανέργων με κύριο αίτημα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στα προγράμματα ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ.

Στην μαζική και δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας παρευρέθησαν εργαζόμενοι-Voucher-άδες που συμμετείχαν στο τελευταίο πρόγραμμα 25-29 ετών, καθώς και στο Voucher Υγείας, άνεργοι, και συλλογικότητες ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια. Εμείς, ο εργαζόμενος κόσμος των προγραμμάτων, σπάσαμε την σιωπή,διεκδικώντας την άμεση και συνολική καταβολήτωνδεδουλευμένων μας(καταβολήτης α’και β’φάσης ΤΩΡΑ!), την καταβολήμισθούσεμηνιαία βάση αλλά και την κατάργησητης αδικαιολόγητης παρακράτησης του 23% του επιδόματος. Είναι πάγια διεκδίκηση μας η πλήρης ασφάλιση και όχιμόνο η ασφαλιστική κάλυψη, η απόσυρση της επαίσχυντης παραγράφου Α του άρθρου 89 του ν. 3996/2011(ΦΕΚ 170/Α/5-8-2011) που εξαιρεί τους εργαζόμενους σε καθεστώς Voucher από το εργατικό δίκαιο καθώς και η αυτονόητη δωρεάν μετακίνηση και η διαγραφή προστίμων των ανέργων. Ενώ όλοι οι αρμόδιοι παραπέμπουν το πρόβλημα στα ανώτερα κλιμάκια, εμείς που εργαζόμαστε στην ουσία αμισθί,ζητάμε την αποσύνδεση των πληρωμών μας από το ΕΣΠΑ και την γραφειοκρατία που συγκροτούν ΚΕΚ-εργοδοσία-ΟΑΕΔ-Υπουργείο και την άμεση πληρωμή των ανέργων που συμμετείχαν σε επιδοτούμενα σεμινάρια των ΚΕΚ την περσινή χρονιά.

Για να εκθέσουμε και όλα τα παραπάνω αιτήματα είχαμε αιτηθεί συνάντηση με τον υπουργό Σκουρλέτη, η οποία έγινε αρχικά δεκτή. Όταν πήγαμε να πραγματοποιήσουμε την συνάντηση εχθές ήρθαμε αντιμέτωποι με αντικρουόμενες δηλώσεις της Γραμματείας του Υπουργείου Εργασίας, που αμφισβήτησε την ύπαρξη της εν λόγω συνάντησης. Τελικά μας παρέπεμψαν στην αναπληρώτρια Υπουργό και υπεύθυνη για ζητήματα απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας,Ρ. Αντωνοπούλου.

Ήξεις αφήξεις ουκ εν πολέμω θνήξεις. Στην συνάντηση με την αναπληρώτρια Υπουργό και τους συνεργάτες της, έγινε σαφές ότι η

κατανόηση και η βούληση από πλευράς Υπουργείου φτάνει μέχρι τα στενά πλαίσια των οδηγιών της ΕΕ, των ΕΣΠΑ και της αποπληρωμής των δανειστών. Συγκεκριμένα, όσον αφορά το αυτονόητο δικαιωμα σε ασφαλιστική καλυψη μηνιαία καταβολή πληρωμών, και κατάργηση της εξαίρεσης από το εργατικό δίκαιο, η απάντηση των αρμοδίων ήταν αποκαλυπτικά αντιφατική: Αφενός αναγνώρισαν λεκτικά πως είμαστε εργαζόμενοι και όχι ωφελούμενοι, αφετέρου υποστήριξαν πως εφόσον δικαιώνονταν αυτές οιδιεκδικήσεις, θα σταματούσε η χρηματοδοτική ροή μέσω ΕΣΠΑ. Ωστόσο, κάτω από τις πιέσεις μας, οι αρμόδιοι δεσμεύτηκαν να έχουν άμεσες απαντήσεις-σε ορίζοντα δεκαημέρου-για την καταβολή των δεδουλευμένων μας, την κατάργηση των παρακρατήσεων από τις πληρωμές, καθώς και την ελεύθερη πρόσβαση στα ΜΜΜ για τους ανέργους τις επόμενες ημέρες, σε ορισμένες αστικές πόλεις της χώρας.

Επιπλέον, μετά την κινητοποίηση στις 09/06 , από τους ανέργους Μαρκόπουλου , Λαυρίου και Κερατέας κλείστηκε ραντεβού με την Αντωνοπούλου και τον σύμβουλο της κ. Μπάρκα , την Τρίτη 16/06 στις 13:00 στην Κοραή , γιατί απαιτούμε την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας γης του ιπποδρομίου Μαρκόπουλου στον Μελισσανίδη και αντ’ αυτού να παραχωρηθεί ένα μεγάλο κομμάτι στους ανέργους για καλλιέργεια της γης.

Ανεξάρτητα από τις όποιες διαβεβαιώσεις περί «καλών προθέσεων» από πλευράς Υπουργείου,είναι ξεκάθαρο πως μόνος δρόμος για να κερδίσουμε ή να ανακτήσουμε τα δικαιώματα μας σε ζωή με αξιοπρέπεια και δουλειά με δικαιώματα,είναι ο δρόμος του ενωτικού, συλλογικού και ακηδεμόνευτου αγώνα. Η σημερινή μαζική κινητοποίηση ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα και έπεται συνέχεια εν ευθέτω χρόνω!

Σε αυτή την κατεύθυνση, καλούμε όσους εργάστηκαν ή εργάζονται σε καθεστώς voucher, τους ανέργους και τους επισφαλώς εργαζομένους,και τα σωματεία σε νέα σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε από κοινού τις προσεχείς κινήσεις και κινητοποιήσεις μας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: