ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΜΑΣ

Λίγο πριν το καλοκαίρι συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από τότε που οι Κυβερνήσεις έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο και επέλεξαν να ξεπεράσουν την διεθνή καπιταλιστική κρίση, προσδένοντας την χώρα στο άρμα του μνημονίου και ρίχνοντας όλα τα βάρη της στο φτωχό λαό, .εξυπηρετώντας τα συμφέροντα βιομήχανων. εφοπλιστών, τραπεζιτών και καναλαρχών. Από τότε η κοινωνική ερήμωση έγινε συνώνυμο της καθημερινότητας μας, από τότε η φτώχεια και η ανέχεια εξαπλώθηκαν για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού ενώ την ίδια ώρα οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι. Οι υποσχέσεις για ανάκαμψη και ανάπτυξη που ευαγγελίζονταν όλα τα κυβερνητικά στελέχη την τελευταία περίοδο, παρόλες τις παραχωρήσεις που κάνανε σε μια σειρά βιομήχανους και εφοπλιστές, αποδείχθηκαν κούφια λόγια και όπου αυτή έγινε ήταν αναιμική και αντιδραστική αφού προϋπέθετε μισθούς πείνας, καταστροφή του περιβάλλοντος και εξοντωτικά ωράρια. Σήμερα, και εν’ όψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, οι εκτιμήσεις για κέρδος από την καλοκαιρινή σεζόν και τον τουρισμό δεν πείθουν κανέναν. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες, δια στόματος του πρωθυπουργού,  από το βήμα της ΔΕΘ (στις οποίες δεν βρέθηκε ούτε λίγος χώρος για την καταπολέμηση της ανεργίας) επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Τα πρόσφατα στοιχεία του γραφείου προϋπολογισμού της βουλής αλλά και της ΕΛΣΤΑΤ είναι ενδεικτικά για την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Στα 1,5 εκ. ανέργων, έρχονται να προστεθούν τα 2,5 εκ. που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και τα 3,2 εκ που κινδυνεύουν με φτωχοποίηση την επόμενη περίοδο. Το 60% των νέων ανθρώπων δεν εργάζονται, ενώ μία στις δύο γυναίκες επίσης αντιμετωπίζει τον εφιάλτη της ανεργίας. Γίνεται πλέον φανερό πως για την Κυβέρνηση. την ΤΡΟΪΚΑ και το σύστημα, κυρίαρχος στόχος είναι η αποπληρωμή των χρεών και τα όλο και μεγαλύτερα κέρδη για τις μεγάλες επιχειρήσεις , αποτελώντας μονόδρομο η κατεδάφιση της κοινωνίας, η εξαθλίωση του λαού, το πέταγμα στον Καιάδα για όσους περισσεύουν στην πολυπόθητη «σωτηρία της χώρας».

Σήμερα παραμένει νούμερο ένα πρόβλημα η εκτίναξη της ανεργίας και η αδυναμία τόσων ανθρώπων να εργαστούν για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Σε αυτό το περιβάλλον, θα περίμενε κανείς στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ να έχουν περίοπτη θέση οι αναφορές στην ανεργία και στην καταπολέμηση της. Αντ’ αυτού ακούσαμε πάλι γενικολογίες, καμία δέσμευση και βεβαίως καμία συζήτηση για άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους ανέργους. Ο πρωθυπουργός, εν μέσω πανηγυρισμών για τα αρχαιολογικά ευρήματα στην Αμφίπολη και επικλήσεων για ανάπτυξη, μας υποσχέθηκε 5μηνα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ (που θα ανοίξουν τις επόμενες μέρες) στις οποίες θα απασχοληθούν κάποιες χιλιάδες άνεργοι και μετά θα ξαναβρεθούν στην ανεργία. Με ασπιρίνες όμως (αμφιβόλου ποιότητας και αποτελέσματος) δεν γιατρεύονται οι αρρώστιες. Από την άλλη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσα στα ημίμετρα και τα μισό λογά που υποσχέθηκε. είπε μεν για δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας μέσω ΕΣΠΑ, σύντομα όμως ο κ. Δραγασάκης μας ξεκαθάρισε ότι δεν είναι όλες μόνιμης και πλήρους απασχόλησης. Δεν τόλμησε όμως να μιλήσει ούτε καν για μέτρα όπως το επίδομα ανεργία σε όλους, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ, μέτρα που θα έδιναν μια στοιχειώδη ανακούφιση στους άνεργους. Φυσικά ούτε λόγος για δημιουργία νέων σταθερών σχέσεων εργασίας.

Είναι πλέον φανερό πως δεν μπορούμε ούτε να περιμένουμε κανέναν να μας σώσει, ούτε να μοιρολατρούμε. Χρειάζεται όλοι οι άνεργοι ενωμένοι, μαζί με το οργανωμένο εργατικό κίνημα, να παλέψουμε για να διεκδικήσουμε τη ζωή και την αξιοπρέπεια που μας κλέβουν. Να παλέψουμε για ένα μαζικό πολιτικό κίνημα κατά της ανεργίας και του δικαιώματος στην σταθερή εργασία για όλους. Να αγωνιστούμε για μέτρα ανακούφισης των ανέργων αλλά και για το δικαίωμα μας στην εργασία. Μόνο με τη συλλογική μας δράση και οργάνωση μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα σε ένα πρόβλημα που δεν είναι ατομικό – προσωπικό μας, αλλά χτυπάει την πόρτα σε εκατομμύρια συνανθρώπους μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ:

  1. Επίδομα ανεργίας για όσο είμαστε άνεργοι
  2. Όχι χαράτσια για τους ανέργους – Φοροαπαλλαγές
  3. Καμία κατοικία ανέργου στο σφυρί – Επίδομα ενοικίου στους ανέργους
  4. Δωρεάν συγκοινωνία, υγεία, ασφάλιση για τους ανέργους και τις οικογένειες τους
  5. Ο χρόνος ανεργίας να προσμετράτε στα χρόνια συνταξιοδότησης

Πάνω από όλα όμως θέλουμε δουλειά σταθερή με μισθό για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  1. Απαγόρευση των απολύσεων. Όχι στην απελευθέρωσή τους. Να μην κλείσουν τα εργοστάσια. Να εθνικοποιηθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις που οι εργοδότες τις κλείνουν. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις.
  2. Άμεση μείωση του χρόνου εργασίας σε 7ωρο με σταθερή σχέση εργασίας και ΣΣΕ. Και μόνο αυτό το μέτρο θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.
  3. Πρόγραμμα μαζικών δημόσιων επενδύσεων και έργων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες των εργαζόμενων και του λαού και με σεβασμό στο περιβάλλον. Για να δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
  4. Άμεση παύση πληρωμών στους πιστωτές και διαγραφή του χρέους για να πληρωθούν επιδόματα και να χρηματοδοτηθούν έργα και παραγωγή. Εθνικοποίηση των τραπεζών για τις δημόσιες επενδύσεις, για προγράμματα φτηνής δανειοδότησης της λαϊκής οικογένειας και των μικρών επιχειρήσεων.
  5. Λαϊκός και κοινωνικός έλεγχος σε τράπεζες και επιχειρήσεις. Να σταματήσει το φαγοπότι των γνωστών μάνατζερ, γκόλντεν μπόις και μνημονικών κομματαρχών.

Εμείς, ως Ενεργοί Άνεργοι, θα συνεχίσουμε την επόμενη περίοδο με παρεμβάσεις στους ΟΑΕΔ να έρθουμε σε επαφή με όλο και περισσότερους ανέργους, να τους καλέσουμε να συμμετέχουν στις δράσεις μας, να δημιουργήσουμε σε κάθε γειτονιά επιτροπές ανέργων που κόντρα στην απάθεια και την αναμονή θα χαράξουν ένα δρόμο αντίστασης και αγώνα ενάντια στη σύγχρονη βαρβαρότητα.

      ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ-ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ-ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: