«ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ» ή ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ;

Ως Ενεργοί Άνεργοι καταγγέλλουμε τη συγκυβέρνηση ΝΔ-Πασόκ για τις νέες κατάπτυστες διατάξεις του Υπουργείου Εργασίας, που αφορούν απασχολούμενους κάτω των 29 σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Ο μνημονιακός νομοθέτης, θέλοντας αυτή τη φορά να παρακάμψει τις συλλογικές συμβάσεις, που ακόμα αποτελούν τροχοπέδη για την εφαρμογή της άθλιας πολιτικής τους, αποκλείει όλους τους ωφελούμενους (όπως τους ονομάζει) των προγραμμάτων, από την εργατική νομοθεσία, και τους ορίζει καινούρια, πιο «ευέλικτη» και χωρίς κανένα πλέον δικαίωμα.

Εκτός όλων των άλλων, στην τέταρτη παράγραφο του πονήματος αναφέρεται κυνικά: «Οι καθαρές αμοιβές των ωφελούμενων θα ορίζονται κατά παρέκκλιση των αμοιβών που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις οικίες συλλογικές συμβάσεις». Πρακτικά αυτό σημαίνει όπως αναφέρει παρακάτω, μηνιαίο μισθό στα 427 ευρώ για τους κάτω των 25 και κάτω από 490 για τους μέχρι 29, πολύ πιο κάτω δηλαδή από τον ήδη πετσοκομμένο, βασικό μισθό της πείνας.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων η οποία με προεκλογικά τεχνάσματα και ημίμετρα λέει πως θα μειώσει την τεράστια ανεργία που η ίδια η πολιτική της εκτόξευσε στα ύψη, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα είδος νέου εργαζόμενου ο οποίος θα δουλεύει και θα ζει στην εξαθλίωση, έρμαιο στις ορέξεις του κάθε αφεντικού. Συμπλέουν έτσι απόλυτα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μέσω των περίφημων ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί και επιβάλλει αυτά τα προγράμματα που ως κύριο στόχο έχουν τη διάλυση των τελευταίων εργασιακών δικαιωμάτων και την εμπέδωση της λιτότητας σε όλους τους τομείς.

Σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ εμείς οι άνεργοι, μαζί με τους εργαζόμενους, να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο και μαχητικό και κίνημα ενάντια της ανεργίας και της πολιτικής που τη γεννά και υπέρ της διεκδίκησης αξιοπρεπούς εργασίας και ζωής.

Πρέπει να το κάνουμε πράξη, ΤΩΡΑ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: